A német cégek egy hónap alatt több mint százmilliárd euró értékben exportáltak

A német cégek egy hónap alatt több mint százmilliárd euró értékben exportáltak

Történelmi csúcsot állított be a német vállalkozások exportja júliusban, a kivitel havi értéke először haladta meg a 100 milliárd eurót.

Németország exportja 101 milliárd euró volt júliusban, ami 4,7 százalékos növekedés az egy hónappal korábbihoz képest, és 8,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket a szövetségi statisztikai hivatal hétfői jelentése szerint.
Az import 77,6 milliárd euró volt, havi szinten 1,8 százalékkal csökkent, az egy évvel korábbit 1 százalékkal haladta meg. A külkereskedelmi mérleg többlete így 23,4 milliárd euró volt, ami ugyancsak történelmi csúcs.
A gazdasági minisztérium értékelése szerint a rekordban szerepe van annak, hogy a szokásosnál később kezdődtek a nyári szabadságolások. Ágazatok szerinti bontásban különösen az autógyártók exportja lódult meg. Régiók szerinti bontás alapján leginkább az euróövezeten kívüli uniós tagországokba irányuló kivitel nőtt.
A német kormány gazdaságpolitikáját számos külföldi bírálat éri a külkereskedelmi mérleg túlzottnak vélt többlete és a gyengének tartott belső kereslet miatt. A bírálatok szerint Németország “exportfüggősége”, valamint a beruházások és a lakossági fogyasztás alacsony szintje árt a világgazdaságnak és hátráltatja az euróövezeti válság leküzdését.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.