A Red Bull története a kezdetektől napjainkig

A Red Bull története a kezdetektől napjainkig

A Red Bull története a kezdetektől napjainkig

A Red Bull napjaink egyik legismertebb és sokak által kedvelt energiaitala, melynek története 1987-ben vette kezdetét. Ebben az évben alkotta meg és dobta piacra egy osztrák vállalkozó, Dietrich Mateschitz az italt.

Kevesen tudják azonban azt, hogy az ital csak részben volt az ő találmánya. A Red Bull alapjait ugyanis egy már létező thai italból vette át, az ízvilágon azonban változtatnia kellett, hogy az jobban megfeleljen a nyugati ember elvárásainak.

Mateschitz még 1982-ben Thaiföldön járva kóstolta meg a „vörös gaur” italt, melynek fő összetevőinek egyike a taurin volt. A frissítő ital kimondottan pozitív hatást gyakorolt rá, mert észrevette azt, hogy az utazás miatti a gyors időzóna változásokat jobban viseli, ha közben „vörös gaur”-t fogyaszt.
Az első Red Bull energiaitalokat Ausztriában lehetett megvásárolni 1987-től, de a hatalmas kereslet miatt a cég hamar kinőtte a hazai piacot és a nemzetközi terjesztéshez kezdtek kapcsolatokat keresni. Ahogy az lenni szokott, elsőnek a környező országok vevői felé nyitottak, így jutott el a termék 1992-ben már Magyarországra, illetve Szlovákiába is.

Néhány év alatt az ital meghódította Európa piacait is és 1997-ben az Amerikai Egyesült Államokban is útjára indították. Szlogenjét, „A Red Bull szárnyakat ad” még a kezdeti időkben találták ki és bizony elég hatásosnak bizonyult.

Az ital egészségre gyakorolt esetleges veszélyes hatásait már a 2000-es évek elején vizsgálni kezdték. Némely országban a felröppenő negatív hírek miatt forgalmazását korlátozták is. Azonban egy 2009-ben kiadott vizsgálati eredmény szerint a Red Bullban található koffein és taurin mértékletes fogyasztás mellett egyáltalán nem káros az egészséges felnőtt emberi szervezetre.

A cég az ital élénkítő hatásait reklámozva, iszonyatos gyorsasággal robbant be a sport világába is. Elsőnek főleg az extrém sportok (hódeszkázás, szörfözés, hegymászás, motokrossz, kajakozás) versenyzőit vette célba.

Manapság azonban a Red Bull már minden jelentős sport eseményen képviselteti magát. Labdarúgó csapatokat is támogatnak, példuál Ausztriában, Németországban, de még Brazíliában is. Magyarországon híres és kedvelt a cég legnagyobb repülős rendezvénye, a Red Bull Air Race.

2005-től a Red Bull Racing a Forma 1 világába is betört. David Coulthard volt az egyik első pilótájuk. 2010-ben ifjú pilótájuk, Sebastian Vettel nagy dicsőséhez jutatta a csapatot, ugyanis megszerezte a világbajnoki címet az istálló számára.

Ma a világ minden táján találhatunk Red Bull Racing rajongókat, akik minden, a csapathoz köthető tárgyat nagy szeretettel gyűjtenek. Interneten már számtalan red bull racing bolt áll rendelkezésükre, ahol vásárolhatnak. A red bull racing bolt számtalan ajándéktárgyat kínál számukra, például pólókat, kulcstartókat, tolltartókat és ékszereket is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.