A vállalkozások négyötödének késve fizettek tavaly egy felmérés szerint

A vállalkozások négyötödének késve fizettek tavaly egy felmérés szerint

A vállalkozások 81 százalékának legalább egy üzleti partnere késve fizetett tavaly a második fél évben, ez 3 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest, ugyanakkor 17-ről 13 százalékra csökkent azon cégek aránya, amelyek üzleti partnereinek több mint fele késedelmesen fizetett – derült ki a MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) friss elemzéséből, amelyhez 400 céget kérdeztek meg.

Az MTI-hez kedden eljuttatott tájékoztatás szerint szintén kevesebb olyan cég volt, amely vevői késedelmes fizetése miatt legalább egy alkalommal nem tudott időben fizetni a beszállítóiknak.
A válaszadók szerint a legtöbbször a kisvállalkozásoknál fordult elő a késve fizetés, a szektorok közül leggyakrabban az építőiparban és a kereskedelemben dolgozók találkoztak a jelenséggel, az itt dolgozó cégek 27 és 21 százalékának fizetett késve üzleti partnere több alkalommal.
A felmérésből kiderült az is, hogy magasabb, 22 százalék volt a késedelmesen fizető partnerek aránya a tisztán magyar tulajdonú cégek között, mint a részben külföldi tulajdonú (14 százalék), illetve a tisztán külföldi tulajdonú (19 százalék) cégek esetében.
A lánctartozások előfordulása a nagyvállalatoknál lényegesen alacsonyabb, 13 százalékos, míg a kkv-k esetében 33 százalék, a kisvállalkozások körében pedig 45 százalék volt. Az építőipari cégeknél volt a legmagasabb azon vállalkozások aránya, amelyek üzleti partnereik késedelme miatt nem tudtak időben fizetni (33 százalék).
Tavaly a második fél évben a megkérdezett cégek 45 százalékával fordult elő, hogy legalább egyszer, egy vagy több beszállítójuknak csak késedelmesen tudott fizetni, míg ez az arány az első fél évben valamennyivel jobb, 41 százalék volt – áll a közleményben.
(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.