Az osztálykirándulás ma már jó üzlet is

Az osztálykirándulás ma már jó üzlet is

Az osztálykirándulás ma már jó üzlet is

Kevesen gondolnák, hogy ami a gyerekeknek szórakozás, a pedagógusnak hatalmas feladat, az egyeseknek jó üzlet.

A magyar közoktatásban a 2014/2015-ös tanévben összesen 1 267 ezer diák vett részt. Ebből 760 ezer az általános iskolás diák, mag a több, valamilyen középfokú tanintézményben tanul.

A diákok jelentős része részt vesz valamilyen osztálykiránduláson. Ezek egy része egy napos, de különösen a felsőbb évfolyamok számára tartanak több, jellemzően két napos osztálykirándulást is. Ez pedig idegenforgalmi szempontból sem elhanyagolható nagyságrend. Magyarországon nagyjából 20-25 millió vendégéjszakát töltenek el a belföldi vendégek. Bár pontos szám nincs, aligha túlzó állítás, ha azt mondjuk ebből akár fél milliót is az osztálykirándulások adhatnak. Ez pedig már nem elhanyagolható tétel.

Hasonlóan komoly bevételi forrás lehet a vállalkozók számár a buszbérlés. A kirándulások jellege miatt, az a tömegközlekedéssel ne, vagy csak nehezen lebonyolítható, éppen ezért igen gyakori a buszbérlés, ami szintén jelentős bevételt jelenthet a vállalkozóknak.

Nem szabad megfeledkezni, hogy ezek az osztálykirándulások a közintézmények, múzeumok, bemutatóhelyek számára is nagyon fontos látogatói és bevételi forrás.

A negyedik terület, ahol az osztálykirándulások komoly üzleti lehetőséget jelentenek, az étkeztetés. Az ilyen programokon – különösen a kétnapos kirándulások esetén – szinte kötelező elem legalább egy főétkezés, ami a vendéglátás számára jelent bevételi forrást.

Ma már az osztálykirándulásokon olyan programok is megjelennek, mint a buborékfoci, a kalandtúra, a lézerjáték. Természetesen a hagyományos kulturális programok mellett.

Vállalkozási szempontból az osztálykirándulások jól kalkulálhatóak hiszen meghatározott időszakban történnek, ugyanakkor üzleti szempontból ezek hátrányt is jelentenek, hiszen a bevételi csúcs nagyon szűk időtartamra korlátozódik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.