Gazdaság-beruházások NGM: tovább nőttek a beruházások

Gazdaság-beruházások NGM: tovább nőttek a beruházások

Budapest, 2015. augusztus 31., hétfő (MTI) – Nagyon jó eredmény, hogy a 2014-es rekordévhez képest az idei év első félében sikerült a beruházások területén növekedést elérni – mondta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn, a Központi Statisztikai Hivatal frissen közzétett adatait kommentálva.

A nemzetgazdaságban fontos beruházások valósultak meg a második negyedévben – hangsúlyozta az államtitkár, kiemelve azt is, hogy a 2100 milliárd forintot is elérte a Magyarországon az első fél évben összesen befektetett összeg.
Különböző ágazatokban került sor beruházásokra, a közszféra és a magánszféra is jelentős beruházásokat hajtott végre, 16, illetve 14 százalékos bővülést mutatva – ismertette Glattfelder Béla.
Az államtitkár felidézte, két éve bővülnek a beruházások Magyarországon. Az idei első negyedév kicsit gyengébben sikerült, de a második nagyon erős volt – hívta fel a figyelmet, hozzátéve, hogy a tavalyi első és második negyedévben is jelentős volt a beruházások növekedése, tehát erős bázishoz képest kellett a mostani bővülést elérni.
Általában az éves beruházások 40 százaléka valósul meg az év első felében, így várhatóan az idei év második felében is fel fognak gyorsulni a beruházások – közölte.
Elsősorban a feldolgozóipari beruházások bővülésére lehet számítani, mert néhány nagyobb projekt kezdődött az első fél évben, illetve az európai uniós forrásokból finanszírozott beruházások is meghatározó mértékben a második fél évben fognak megvalósulni, ez is növekedést segítő tényező – mondta el az államtitkár.
Hangsúlyozta, kiemelkedő növekedést mértek a szállítás és raktározás területén, ahol mintegy 45 százalékos volt a beruházások bővülése.
Glattfelder Béla kitért arra is, hogy az 50-nél több dolgozót foglalkoztató magánvállalkozásoknál 14 százalékkal bővültek a beruházások, ami arra utal, hogy a vállalkozások kedvezőnek látják a piaci kilátásaikat.
(Forrás: mti.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.