Hivatali visszaélés miatt állítottak bíróság elé egy adóellenőrt

Hivatali visszaélés miatt állítottak bíróság elé egy adóellenőrt

Vendéglátós barátjának adott információkat adóellenőrzésekről az a revizorként dolgozó férfi, akinek a büntetőpere pénteken kezdődött meg a Szolnoki Törvényszéken.

A vádlott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adóellenőre volt. A vádirat szerint a heti ütemtervek alapján részletes ismeretekkel rendelkezett a közvetlen munkatársai által tervezett adóellenőrzések időpontjairól, helyszíneiről, az adóellenőr párosokról, valamint a rendőrség, illetve a vámjárőrök közreműködésével tervezett akciókról.
A vádlott baráti viszonyban állt egy vállalkozóval, aki az abádszalóki Tisza-tó strandon palacsintázót üzemeltetett, és 2012 nyarán – a tervezett ellenőrzések előtt – átadott neki egy, a megyei adóigazgatóság operatív ellenőrzési osztályán dolgozó adóellenőrök nevét és fényképét tartalmazó tablóképet, hogy felismerhesse a revizorokat.
A vádlott 2012. augusztus 3-án Szolnokról felhívta a barátját, és elmondta neki, hogy a revizorok aznap a délutáni és az esti órákban, valamint a következő napon ellenőrzik az ő vállalkozását is. Mindezt annak tudatában tette, hogy barátja a várható ellenőrzésről tájékoztathatja a strand területén dolgozó többi vállalkozót. Másnap közölte azt is, hogy a strand egész területén csupán egy revizorpáros végez ellenőrzést. A revizor más esetben azt jelezte a vállalkozónak, hogy nem kell adóellenőrzéstől tartania.
A jelenleg munkanélküli, közgazdász végzettségű vádlott a bíróság előtt elismerte, hogy telefonon információkat adott a barátjának. Azzal védekezett, hogy a NAV honlapján és ezáltal médiában is megjelentek hírek a nyári adóellenőrzésekről. A tárgyaláson az is kiderült, hogy telefonját hónapokon át lehallgatták.
A büntetőper szeptember 14-én tanúmeghallgatással folytatódik.

(Forrás: mti.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.