Lassul az építőipar a szakértők szerint

Lassul az építőipar a szakértők szerint

Az építőipar lassulását mutatják a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai a K&H elemzője szerint, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) úgy véli, idén 18 százalékkal bővülhet a szektor teljesítménye.

A statisztikai hivatal legfrissebb, csütörtökön közzétett adatai szerint az augusztusi 13,4 százalékos növekedés után szeptemberben 7,3 százalékkal bővült az építőipari termelés az előző év azonos időszakához képest a kiigazítatlan és a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint egyaránt. Szeptemberben az épületek építése 19 hónapja először csökkent, 3,7 százalékkal, míg az egyéb építményeké 17,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest az útépítési, vasút-felújítási munkák, valamint a közműfejlesztések jóvoltából.
Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában kiemeli: egyértelmű lassulás látszik a friss adatokból, az egyéb építményeknél látható bővülés a korábbi hónapokban látott trendnek megfelelően a vasút-, és útépítéseknek, illetve a közműfejlesztéseknek köszönhető. Az építőipar szerényebb bővülésében főszerepet játszik, hogy az épületek építése csökkent, ami arra utal, hogy a lakásépítéseknél még várat magára az áttörés.
Véleménye szerint a szektor jövőbeli teljesítményét meghatározó szerződésállomány sem ad okot az optimizmusra. Az épületek építésénél a szerződésállomány 13 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, míg az egyéb építményekre vonatkozó szerződésállománynál 24 százalékos növekedést volt. Így az építőipar bővüléséhez továbbra is az egyéb építmények alágazat adhat muníciót. Kedvezőtlen azonban a teljes szektorra nézve egyrészt, hogy a szeptemberben kötött új szerződések állománya 30 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, másrészt az egyéb építmények növekedési dinamikája is lassulást mutat.
Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke azt mondta: a szeptemberi statisztikában örvendetes, hogy az év első 9 hónapjában a termelés 18,1 százalékkal bővült 2013 azonos időszakához mérten. Rámutatott arra, hogy az már a korábbi statisztikákból is kiderült: nagyon vegyes a kép, mert miközben az út-, vasútépítésre vonatkozó szerződések állománya 35,9 százalékkal bővült, az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 13 százalékkal csökkent. Ez sajnos tendencia – fűzte hozzá.
Az év végére az ÉVOSZ 18 százalékos növekedést vár az ágazatban, de ehhez az is kell, hogy a még fel nem használt uniós pénzeket lehívják. Reményeik szerint jövőre beindul az új támogatási ciklus, de nagy valószínűséggel az év végére jelennek meg az építési vállalkozások számára kiírt pályázatok. Szavai szerint az uniós források felhasználásából lesz egy áthúzódó hatás, de tart attól, hogy lesz egy megtorpanás is. Az elnök megjegyezte: a lakásépítésben változatlanul nem indult be pozitív folyamat, és hiányoznak az ágazatból a magánmegrendelések is.

Forrás: mti.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.